otok Zakintos
Zakintos očara z odtenki zelene barve, saj je posejan s številnimi nasadi oljk, agrumov, različnim cvetjem ter vinogradi. Ta najjužnejši otok v Jonskem morju obdaja modrina kristalno čistega morja.
Grčija je država z bogato antično zgodovino in s številnimi rajskimi plažami. Njena dragocena zgodovina se odraža v 17 krajih, katerih znamenitosti oziroma ostaline so zapisane na seznam UNESCO dediščine, in to število jo uvršča med države z največjim številom svetovno zaščitene dediščine v Evropi in na svetu. Raznolika kultura in mitologija vsako leto privabljata na milijone turistov iz celega sveta.
Grčijo so v 2. stoletju pr. n. št. priključili Rimskemu imperiju in je kasneje tvorila tudi jedro Bizantinskega cesarstva do njegovega propada v letu 1453. Od sredine 15. stoletja pa do začetka 19. stoletja je ozemlje Grčije pripadalo Osmanskemu cesarstvu. Grčija je neodvisnost od Osmanskega cesarstva razglasila leta 1821, vendar jo je »porta« (vlada Osmanskega cesarstva) uradno priznala šele osem let kasneje.
Geografi si v številu grških otokov niso enotni, zatorej velja, da ima država med 1200 in 6000 otokov, odvisno od definicije. Od vseh teh otokov je naseljenih 227, med katerimi je največji in najbolj naseljen otok Kreta, sledita pa ji Lesbos in Rodos. Grški otoki nudijo kristalno čisto morje in neskončno dolge plaže.
KULINARIKA
Grki so ljubitelji okusne hrane in to se kaže tudi v njihovi bogati grški kuhinji, ki je znana po celem svetu. V njihovi kuhinji prevladuje kozje in ovčje meso, raznolike vrste sira, ribe in oljčno olje. Značilne so tudi številne začimbe – origano, bazilika, peteršilj, sivka, paprika, timijan in še mnoge druge. Med najbolj značilnimi jedmi pa so:
• gyros: pita, zavita v tortiljo z različnimi dodatki - paradižnik, čebula, ocvrt krompirček ter meso (govedina, teletina, jagnjetina, perutnina ali svinjina);
• souvlaki: ražnjiči, pečeni na žaru in postreženi na nabodalih;
• moussaka: začinjen narastek iz mesa (navadno jagnjetina), krompirja, trdega sira, raznolike zelenjave (jajčevec, čebula, paradižnik);
• grška solata: mešana sezonska zelenjava (paprika, paradižnik, kumara, olive, čebula) z dodatnim Feta sirom in začimbami ter olivnim oljem.
GLAVNO MESTO: Atene (Athina)
DENARNA ENOTA: evro (EUR)
URADNI JEZIK: grščina
URADNA VERA: grška ortodoksna vera (97 %), islam (1 %), ostalo (2 %)
ČASOVNI PAS: + 1 ura (npr: Slovenija: 12:00 - Grčija: 13:00)
ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V
VSTOP V DRŽAVO: osebna izkaznica ali potni list