Tunizijska kulinarika
Vživite se v pravi arabski svet in poskusite katero od tradicionalnih tunizijskih jedi.
Ali ste že poskusili katero od tunizijskih tradicionalnih jedi?
Tunizijska kulinarika združuje začimbe iz vzhoda in sredozemski način priprave hrane. Glavne specialitete večinoma izvirajo od Berberov, medtem ko so Španci ukoreninili uporabo oliv, olivnega olja, orehov in sadja, velik pečat v pripravi tunizijskih specialitet pa so pustili tudi Francozi. Začimba, ki je pogosto uporabljena v tunizijski kulinariki je »harissa«, ki jedem daje značilno pikantnost. Glavne sestavine »harisse« so: pražena rdeča paprika, poper, koriandrova semena, žafran, česen, olive ter olivno olje.
Najbolj znane specialitete, ki jih velja poskusiti so:
-
brik: palačinka iz vlečenega testa, polnjena s špinačo, jajci, tuno ali mletim mesom;
Vir: Promotunisia.com
-
kuskus: testenine iz pšeničnega zdroba, kuhanega na pari, z zelenjavo, ribo ali jagnjetino;
Vir: Zamba-tourism.blogspot.si
-
chorba: močno začinjena ribja juha ali juha z jagnjetine;
Vir: Bonoise-recettes.com
-
bouza: krema iz želatine, sadja, orehov, lešnikov in sezamovih semen;
Vir: Vanoiserie.tn
-
makroudh: dateljnov kolač, prelit z medom;
Vir: Baya.tn
-
baklawa: orientalska slaščica iz suhega sadja, olja, jajc in medu.
Vir: Tunisialovers.blogspot.si
Pripravila Nina P.